Biodanza is binnen organisaties een vernieuwende methode. De volgende citaten zijn afkomstig uit uitgebreide interviews met werknemers die deelgenomen hebben aan een traject van BiodanzaPro.
“Als instrument tegen stress werkt het zeker, dat is bewezen.”
“Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om dit te ervaren, om uit je comfortzone te stappen en te ervaren dat het niet uitmaakt wat je doet en wat andere mensen van je denken.”
Waardevol
De sessies werden door de meeste deelnemers als “waardevol” ervaren. Deelnemers gaven terug dat er “echt iets gebeurde” met hen.
Ze vonden het een goede manier om in contact te komen met henzelf. “Het is vooral met jezelf aan de slag gaan”, “een pas op de plaats maken” en “een moment dat je even landt, met je blote voeten op de aarde en contact maakt.” Een deelnemer omschreef het zelfs als “een andere manier te leren dealen met de hedendaagse werkelijkheid, met het leven, wat je ook dwarszit.” Sowieso werden de sessies als behulpzaam ervaren om in het hier en nu te blijven. Daarnaast werd het ervaren als “een verruiming van hoe je in je werk kunt staan”.
Veel energie
“Ik kreeg er mega veel energie van.”
Vrolijk
“ik ging na elke sessie vrolijk naar huis.”
“Je krijgt er goede zin van.”
“Ik werd er vrolijk van. Het is gewoon lekker om te dansen. Omdat het voor je hersens ook fijn is om tussendoor meer met je lijf bezig te zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat ik er nog meer van overtuigd ben dat het goed is om lichamelijk bezig te zijn om uit je hoofd en in je lijf te komen.”
Het werkte in dat opzicht voor sommigen ook beter dan sporten: “het verschil met sporten is toch wel dat het met de muziek ook veel meer met je emoties doet.”
Ontspannend
“Ik werd er ontspannen door.”
“Als instrument tegen stress werkt het zeker. Ik voelde me ontspannen. Dit werkt.”
“Ik zat met een leeg hoofd, zonder gedachten in de auto toen ik naar huis reed. Normaal heb ik daar altijd een hele tijd voor nodig.”
“Het is lang geleden dat ik me zo ontspannen heb gevoeld en dat ik zo heb gelachen.”
“Ik kon gewoon zijn in het nu.”
“Mijn hoofd was voor het eerst echt rustig.”
“Wat ik heel prettig vond is dat je zei je hoeft er niets van te vinden, ja maar ik vind overal wel iets van, dus dat was wennen maar wel prettig.”
“Ik ging ontspannener naar huis dan op een andere dag. Ja, dat het ontspannend werkt is wel echt bewezen voor mij, het experiment is geslaagd.”
“Het werkte voor mij veel beter dan mindfulness. Bij mindfulness ben je niet lichamelijk bezig maar zit je stil, en is het veel moeilijker om die mallemolen hierboven stil te zetten.”
Gevoel leren waarnemen
Deelnemers leerden waar te nemen wat zij voelden:
“Het was wel heel bijzonder om te ervaren. Dat het van persoon tot persoon zo verschilt terwijl de oefening precies hetzelfde is.”
“Je wordt je meer bewust van wat je voelt, je leert er meer naar te luisteren.”
Ruimte om te leren en te experimenteren
Deelnemers ervoeren de sessies als een ruimte om te experimenteren met nieuw gedrag.
“Op een gegeven moment dacht ik ‘ik ga dat nu oefenen!’. En na afloop voelde dat als een enorme overwinning.”
“Het was goed om te oefenen, om jezelf gewoon te laten zien zoals je bent.”
“Ik ging oefenen met doen waar ik zin in heb en mezelf laten zien.”
Meer zelfvertrouwen
“Ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen.”
“Dat ik meer zelfvertrouwen kreeg van ik durf mijzelf best wel te laten zien, dus daar ben ik best een beetje trots op ook.”
Het werkt door
Mensen nemen de ervaring en sommige oefeningen mee naar hun leven buiten de biodanza.
“Ik liep ook zo naar de yoga.”
“Ik liep ook zo om de afwas te gaan doen.”
“Ik betrapte me erop dat ik in de supermarkt meebewoog met de muziek.”
“Ik heb het hele weekend thuis muziek gedraaid.”
“Het zet aan tot reflectie: wat wil ík eigenlijk?”
“Het heeft me geholpen om na te denken over waar wil ik naartoe en om te beseffen dat ik daarin een keuze heb.”
“Ik heb vooral een beetje gekeken naar mezelf, reflectie over mezelf, en dat vond ik wel leuk dat je er dan toch nog over jezelf gaat nadenken, wat het met je gedaan heeft, en waar ik tegen aan liep vooral, dingen die ik zelf niet comfortabel vond, of wat het me wél gebracht had; waarom hebben sommigen dat niet en sommigen weer wel, daar ging ik een beetje over nadenken.”
“Ik ging er na de sessies over nadenken is dat dan een goede manier van werken? Ik moet de balans zoeken. Dat is dan één van de dingen die na-ijlt, zo van hey, wat moet ik nou eigenlijk zoeken voor mezelf om wat meer rustpunten in te bouwen?”
Niet praten doet iets/ anders leren communiceren
Deelnemers vonden het verrassend prettig om 1,5 uur niet te praten.
“Soms was het even wennen om niet te praten, maar dat maakt het wel veel beter, makkelijker om uit je hoofd te gaan.”
“Ik heb de neiging om alles vol te praten, om de leemtes te vullen, en nu was het er niet. Dus je kon gewoon zijn in het nu.”
Het niet praten heeft naast het meer in je lijf/in het nu zijn ook andere mooie effecten:
“Normaal zou iemand iets met een grapje brengen en nu moet ie zich heel anders uiten, daardoor was de ervaring wel heel anders, dat vond ik wel het bijzondere eraan, anders waren er grapjes gekomen of zo, ‘zo… nou dat doe je goed’ [doet het op plagerige toon voor] van die hele kleine opmerkinkjes, ‘dat doe je vaker’, dan ben je al weer afgeleid van hetgeen waar je mee bezig bent, dus dat vond ik wel een meerwaarde.”
Het heeft de potentie om de aanwezigheid van verbaal sterke en meer terughoudende karakters gelijk te trekken: “Ik ben normaal meer op de achtergrond, en hier was iedereen gelijk.”
“Ik werd geconfronteerd met mezelf, in de zin van, je gaat de interactie aan met mensen, dus op een heel ander level dan je tot nu toe gedaan hebt.”
“Dat je dus niet op zoek hoeft naar woorden, om te overtuigen, maar met je lijf eigenlijk de interactie aangaat. Die vond ik heel sterk. Dat is zeker wel iets dat ik meeneem in die zin.”
“Wat je ook ziet is dat mensen dan, daar doe ik zelf ook aan mee, met je ogen iets wilt gaan zeggen. Je wilt niet alleen maar kijken, maar je probeert toch iets van contact te maken, op een bepaalde manier te communiceren.”
“Ook het tactiele, ja, dat is eigenlijk bijna niet meer van deze tijd, dat is heel afstandelijk … Het was geen moeten, het voelde niet als moeten, maar daar gebeurde ook wel iets, ik kan dat niet goed in woorden uitdrukken, maar dat het goed is.”
Verbinding
Er is duidelijk iets veranderd in het team.
“Je kijkt anders naar elkaar (je bent eigenlijk een heel mooie persoonlijkheid).”
“We hebben een soort band gekregen.”
“Er is nu echt een andere band onderling ontstaan.”
“Ik heb nu collega’s anders leren kennen. Terwijl ik ze al heel lang ken.”
“Wat je daar doet, die interactie, die sijpelt hier ook door.”
“Heel fijn om dit met collega’s te ervaren, want je ziet ze dan toch op een andere, meer persoonlijke manier.”
“Je leert elkaar beter kennen. Door er met elkaar te zijn krijg je oog voor elkaar, dat voel je meteen. Je hebt meteen meer binding.”
“We hebben als collega’s nu iets gezamenlijks. Kijken elkaar meer aan, glimlachen naar elkaar.”
Vertrouwen
“We hebben meer vertrouwen gekregen naar elkaar.”
“Je kunt elkaar nu ook op persoonlijk vlak een vraag stellen.”
Is biodanza “zweverig”?
“Het is zonde dat het een soort zweverig imago heeft, wat het denk ik helemaal niet zou moeten hebben. Dat doet het geen eer aan. Dat vind ik eigenlijk zonde. Dat het zo’n soort imago heeft terwijl het zoveel meer is dan dat.“
In onze interviews benoemde elke deelnemer dat biodanza jammer genoeg een zweverig imago heeft. Dat terwijl het met zijn wetenschappelijke basis en doelstelling juist heel erg aards en met beide benen op de grond is. Het verdient dan ook aanbeveling om biodanza te ervaren in plaats van naar filmpjes te kijken. Het is vergelijkbaar met eten: het maakt een enorm verschil of je naar mensen kijkt die door en door genieten van een uitgebreide maaltijd of dat je zelf mee eet.
Om eventuele drempels weg te nemen kiezen wij er soms ook voor om wat wij doen aan te duiden als ‘bewegen op muziek’ en pas later de naam biodanza te introduceren.